18.08.2014

Masz za dużo buraczków? Zrób zdrowy sok!






Pytacie mnie co zrobić z buraczków, no więc pozwólcie że nie będę tu umieszczać przepisu na klasyczne buraczki tarkowane do słoików i wekowane na zimę, ani również na barszcz czerwony, który ze świezych buraczków wychodzi cudowny. Ja zaproponuję Wam coś prostszego i niesamowiecie zdrowego. Mało pracy, dużo witamin, dużo zdrowia :) Moja propuzycja to sok, świeżo wycisnięty sok z buraczków  w dwóch opcjach, taki do wypicia od razu i taki do barszczu na zimę :)

1. ŚWIEŻY SOK Z BURACZKÓW

Potrzebujemy:
- 2 buraki
- 3 marchewki
- 1 duże słodkie jabłko

Akcesioria:
- deska do krojenia
- nóż do warzyw
- sokowirówka
*opcjonalnie banan, pietruszka, inne owoce lub warzywa



Wykonanie:
Wszystkie skłądniki myjemy, i obieramy. Jesli mamy z własnego ogródka i jesteśmy pewni braku chemii to tylko szorujemy je szczotką bez konieczności obierania. Potem kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do sokowirówki :) Sokowirówka robi wszystko za nas i po chwili możemy delektować się sokiem zdrowym i smacznym. W edług upodobań możemy dołożyć do niego banana lub gruszkę żeby był słodszy albo np. pietruszkę lub seler naciowy żeby był bardziej wytrawny. Co kto lubi :) 

U mnie takie soki goszczą przez większą część roku. W zasadzie zawsze gdy mam świeże warzywa, a takie staram sie miec zawsze :) Polecam. My pijemy takie soki całą rodziną i modyfikujemy je według aktualnej chęci i zasobności lodówki :) Zawsze uważałam że zdrowe odżywianie to nie tylko chilowa moda ale sposób na życie :D





Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ciekawe. My z buraków uwielbiamy zupę buraczkową ;)
    P.

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak na zimę to co dalej? Hmm... W następnym tygodniu zgwałcę Menża - to on myje sokowirówkę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zimę to zagotowujesz sok z samych buraków, do słoików czy tam butelek. Pasteryzujesz i gotowe ;) Zimą masz sok do picia lub bazę do barszczu :) Kto co woli ;)

      Usuń

Bardzo mi miło że tutaj zajrzałeś, a będzie mi jeszcze milej jeśli w komentarzu napiszesz cokolwiek;) Możesz również zaobserwować blog, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam!