Cukier różany - zwykły cukier zamieniony w iście magiczną rzecz. Uzyskałam go mieszając w odpowiednich proporcjach świeżo zerwane płatki róż z cukrem, zwykłym białym cukrem w grubszych kryształkach.
Potrzebne będą:
- duża garść oczyszczonych płatków różanych
- 1 szklanka cukru
Gdy cukier się zabarwi ( a kolor cukru zależy od koloru płatków - ja miałam róże herbaciane wymieszane z lekko różowymi, a najlepszy efekt jest z grubych mocno różowych płatków bo takie mają w sobie najwięcej pigmentu) przekładamy na tacę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyschnięcia. Może to trwać nawet 2 dni. Najlepiej mieszać je raz czy dwa razy dziennie palcami sprawdzając jednocześnie czy jeszcze są wilgotne. Kiedy będzie suche przesypać do słoiczka, zakręcić i używać do herbaty czy ciast w długie i zimne wieczory.
Smak jaki uzyskamy zależy od gatunku róży, który wykorzystamy i oczywiście ilości płatków. Dużą zaletą jest oczywiście fakt że po zaparzeniu herbaty drobinki płatków pływają na wierzchu tworząc bardzo dekoracyjne wzory - ja to uwielbiam i mogę patrzeć na takie wirujące w mojej herbacie płateczki godzinami :) Już z utęsknieniem czekan na sezon różany żeby narwać kolejna porcję płatków, tylko bardziej intensywnych i więcej, bo w tym roku zrobiłam około 2 szklanki tego cudu, a to zdecydowanie za mało! Na zdjęciu co prawda cukierniczka pełna magii a nie słoik ale tez się liczy :)
Przepis i wykonanie banalnie łatwe do stworzenia własnego słoika pełnego magii :) Smacznego!
Mmmm, pycha!
OdpowiedzUsuń