31.07.2014

Tarta z musem jabłkowym - pięknie, szybko i pysznie!


Zapraszam was na cos słodkiego, wiem że idą święta i jeszcze zdążymy się objeść do syta łakociami, ale z drugiej strony do świąt został nam cały okrągły tydzień, a przecież coś w domu trzeba do kawy mieć :) zwłaszcza że tracimy siły na porządki i zakupy, więc trzeba czymś naładować sobie bateryjki :)

Ja proponuje Wam delikatne kruche ciasto, na to pyszny, mus jabłkowy, posypany cynamonem i udekorowany piękną kratą. Czy można zjeść coś lepszego jesienno-zimowym, chłodnym wieczorem?


Przepis:
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g masła
16 g cukru waniliowego
1 łyżka cukru
4 żółtka
Składniki na mus jabłkowy:
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru
Lub jeśli mamy to gotowy litrowy słoik musu. Oczywiście własny, nie kupny.
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2/3 i 1/3 części ciasta i odłożyć do lodówki na 30-40 minut. 
W tym czasie umyć, obrać jabłka, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z grubym dnem, dodać cukier, cynamon i prażyć do momentu, aż jabłka się rozpadną. Ostawić do ostygnięcia.
Ja korzystałam z gotowego musu który sama robiłam z nadmiaru papierówek :) pisałam o nim już wcześniej tutaj <-- klik!
Formę na tartę o średnicy 29-30 cm wysmarować masłem, wysypać mąką i wyłożyć spód większą częścią ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 190oC i piec 12 minut.
Wyjąć formę, wysypać na ciasto bułkę tartą a na nią równo wyłożyć mus jabłkowy. Z reszty ciasta zrobić kratkę i ułożyć na wierzchu jabłek.
Ponownie podpiekać formę w 180oC przez 30-35 minut (do złotego koloru ciasta). Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem, albo i nie :) Zależy czy lubicie bardziej  lub mniej słodkie.

Na zdjęciu poniżej tarta w towarzystwie malutkich bez, które zrobiłam z białek które mi zostały z w/w przepisu. Ale o bezach opowiem wam w innym razem :)
Smacznego! :)

Prosty przepis prawda? Robię tą tartę bardzo często, bo wmawiam sobie, że jest zdrowa, bo w końcu to m.in. litr musu z papierówek, a co jak co, ale jabłuszka są bardzo zdrowe :)
Poza tym nie ma w niej proszku do pieczenia więc jest idealna dla dzieci i ich małych brzuszków ;)
Polecam!

Lubicie takie szybkie i proste tarty? Macie swoje ulubione ciasto? 

5 komentarzy:

  1. Ja uwielbiam takie proste tarty. W ogóle Lubie bardzo tarty i kruche ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na jakim programie ja pieklas? Termoobieg, grzanie dol??

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy13/2/16

    Dlaczego moje ciasto się kruszy i nie moge go rozwałkować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może za dużo mąki... Moje ciasto również jest kruche, ale swobodnie daje się rozwałkować...

      Usuń

Bardzo mi miło że tutaj zajrzałeś, a będzie mi jeszcze milej jeśli w komentarzu napiszesz cokolwiek;) Możesz również zaobserwować blog, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam!