Sok z czerwonej porzeczki. Pyszna bomba witaminowa.
Potrzebujemy:
ok 4 kg porzeczek
1,5 kg cukru
Buteleczki do napełnienia.
Porzeczki myjemy, przebieramy, wrzucamy do sokownika, swoją drogą taki "garnek z rurką" to genailny pomocnik kuchenny. Powstały sok odlewamy do garnka, dodajemy cukier, zagotowujemy. Próbujemy, w razie czego dosładzamy i gorący wlewamy do wcześniej przygotowanych buteleczek.
Nie ma potrzeby ponownie pasteryzować soku, zakrętki powinny "chwycić" wrzący sok.
Porzeczka ma dużo naturalnych pektyn, przez co zimą możemy w butelkach zastać galaretkę, nie matrtwcie się - to bardzo dobrze i bardzo zdrowo.
Polecam też porzeczki w cukrze! Pycha!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo mi miło że tutaj zajrzałeś, a będzie mi jeszcze milej jeśli w komentarzu napiszesz cokolwiek;) Możesz również zaobserwować blog, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam!