Szybki i sprawdzony przepis na kompot z czereśni na zimę.
Potrzebujemy:
4 kg czereśni
1,5 kg cukru
woda
słoiki litrowe typu twist
Wykonanie:

Czereśnie myjemy, przebieramy, odrywamy ogonki, i do garnka. Zalewamy wodą do przykrycia i dodajemy cukier. Zagotowujemy na wolnym ogniu, delikatnie mieszamy. Sprawdzamy słodkość. W razie potrzeby dosładzamy. Zagotowanym, wrzącym kompotem przy pomocy dzbanka napełniamy przygotowane wcześniej słoiki. Uwaga bo przez chwilę jest gorąco. Zakręcamy, stawiamy do góry dnem na ściereczce. Super szybki kompot gotowy!
Wystudzonym kompotom sprawdzamy wieczka czy "się przyjęły", opisujemy i do spiżarki czy piwnicy. Smacznego!
Domowy kompot uwielbiam, a z czereśni dawno nie piłem. Chyba trzeba nadrobić :)
OdpowiedzUsuń