Sezon truskawkowy w pełni. Zapraszam po przepis na sok i dżem z truskawek, tak żeby na maxa je wykorzystać 😉
Piękne i zdrowe truskawki myjemy, odszypółkowujemy, duże kroimy na cząstki i teraz: żeby uzyskać sok i dżem najpierw zasypujemy truskawki cukrem, np.na noc, wtedy zadzieje się magia i truskawki oddadzą nam nadmiar soku. Takie truskawki pływające w soku cyk na durszlak i sok zagotowujemy, ewentualnie jeszcze dosładzamy, gorący wlewamy do buteleczek, zakręcamy i gotowe!

Przepis:
Truskawki 4 kg
Kilogram cukru
*swoje jeszcze dosłodziłam przy gotowaniu po pół kg cukru do soku i do dżemu.
Smacznego!
Zima będzie pachniała latem ❤
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo mi miło że tutaj zajrzałeś, a będzie mi jeszcze milej jeśli w komentarzu napiszesz cokolwiek;) Możesz również zaobserwować blog, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam!