10.12.2015

Kaczyna z żurawiną, idealna na świąteczny obiad



           Kaczyna nierozłącznie kojarzy mi się z rodzinnym świątecznym obiadem, więc nie ma lepszego czasu na jej podanie niż Boże Narodzenie. W rodzinnym domu mojego męża jest taki zwyczaj że w pierwszy dzień świąt zjeżdżają się wszyscy na wspólny świąteczny obiad. Wtedy teściowa szykuje prawdziwy festiwal mięs, ale zawsze główną rolę gra kaczyna... 
                Dzisiaj pokażę Wam właśnie kaczkę, w wersji smażonej na patelni, podaną z żurawiną. A że smak tkwi w prostocie kaczka będzie możliwie najmniej przyprawiona, tylko pieprz i sól do smaku. Zapraszam.


Kaczyna  podana z żurawiną

Potrzebujemy:
  • nogi lub części z kaczki
  • sól pieprz
  • oliwa do smażenia

Dodatkowo:
  • gotowa żurawina w słoiku*
  • opcjonalnie makaron lub kasza
  • opcjonalnie sórówka
  • *My niezmiennie od lat uwielbiamy tą z Rolnika


Przygotowanie:
Części kaczki myjemy, obieramy z maleńkich wystających piórek i nacieramy solą i pieprzem. Wstawiamy patelnię, nagrzewamy oliwę. Na gorącą patelnię kładziemy kaczkę i przykrywamy. Powinna obsmażyć się z obu stron na rumiany kolor, wtedy podlewamy j wodą i dusimy na wolnym ogniu. Kaczka potrzebuje czasu. Ponieważ tak jak pisałam wcześniej smak kaczki tkwi w prostocie, więc nie potrzebujemy niczego więcej. Kaczka i mocny akcent do niej to duet idealny, więc gotową kaczkę podajemy z żurawiną. Ewentualnie dla dopełnienia posiłku podajemy makaron, kasze, ryż czy ziemniaki i surówki, wtedy będzie z tego pełnowartościowy i zbilansowany posiłek. Miękka, rozpadająca się w ustach kaczyna to smak na który warto czekać aż do świąt. Polecam!

Kaczka to idealna propozycja na świąteczny obiad, wtedy gdy karpia i kapusty mamy już dość ;)


Smacznego!






2 komentarze:

  1. nigdy nie jadłam kaczki z żurawiną, chętnie bym spróbowała ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło że tutaj zajrzałeś, a będzie mi jeszcze milej jeśli w komentarzu napiszesz cokolwiek;) Możesz również zaobserwować blog, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam!