04.12.2015

Ciasto czekoladowe z likierem Dalkowski




Co dziś dla Was przygotowałam? Ciasto czekoladowe, ale nie takie zwykłe, bo w wersji wzbogaconej i tylko dla dorosłych ;) Kakao, czekolada i jeszcze czekoladowe jedno małe co nieco ;) Zapraszam po przepis!



Potrzebujemy:


  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 kostki masła
  • łyżka oleju
  • 3 jajka
  • 5 łyżek kakao
  • 0,5 tabliczki ciemnej czekolady
  • 2 kieliszki likieru czekoladowego np. Chocolatella marki Dalkowski
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia




Wykonanie:
Masło roztopić, letnie wlać do miski. Dodać cukier, i ciągle mieszając dodać jajka, olej, sól, likier, kakao, mąkę, i proszek do pieczenia. Pokruszyć czekoladę. Ciasto wlać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu rozsypać kawałki czekolady i całość wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 45-50 minut w 180'.

Zaznaczam że ciasto jest z alkoholem, który co prawda w większości wyparuje podczas pieczenia, jednak dzieciom takiego placka nie podajemy. Ale sami jak najbardziej możemy się nim rozkoszować, jest mocno czekoladowe i najlepiej smakuje z tym co wlaliśmy do środka - likierem czekoladowym. Porządny czekoladowy deser to jest to czego potrzeba w długi szary dzień ;)








Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo mi miło że tutaj zajrzałeś, a będzie mi jeszcze milej jeśli w komentarzu napiszesz cokolwiek;) Możesz również zaobserwować blog, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam!