09.12.2015

Ekspresowa karkówka podana z ćwikłą z chrzanem





Dziś będzie szybko i smacznie. 

Idealny kotlet z karkówki to długo duszone albo pieczone mięso, jednak można je zrobić szybciej... Jak? O tym za chwilę. Zapraszam po przepis:


Ekspresowa karkówka podana z ćwikłą z chrzanem


Potrzebujemy:

  • karkówkę, cienkie plastry
  • łyżkę octu
  • musztardę
  • sól pieprz
  • ulubione przyprawy
  • oliwę do smażenia


Dodatkowo:
  • ćwikłę z chrzanem
  • opcjonalnie warzywa gotowane na parze jako uzupełnienie dania
  • opcjonalnie kasza



Wykonanie:

         Karkówkę myjemy, ostrym nożem kroimy w cienkie, półcentymetrowe plastry. Robimy marynatę: przyprawy (u mnie to był: majeranek, rozmaryn i zioła prowansalskie), sól i pieprz mieszamy z trzema łykami musztardy i jedną łyżką octu. Smarujemy mięso, i odkładamy do lodówki najlepiej na noc... Ważne żeby poleżały w marynacie chociaż kilka godzin, więc ostatecznie można nastawić z samego rana i do obiadu będzie ok. Dzięki temu że daliśmy sporo octu mięsko ładnie nam skruszeje. 
          Dopiero od tego momentu zaczyna nam się "ekspresowa" karkówka, bo rozgrzewamy oliwę na patelni, wyciągamy mięso z marynaty, kładziemy na gorący olej i smażymy po pół minuty z każdej strony i gotowe! Usmażona, nie krwista, krucha i aromatyczna karkówka podana. Ekspresowa tym bardziej że ćwikłę raz dwa wyciągamy ze słoika i gotowe! Moim zdaniem poza ćwikłą z chrzanem nic jej nie trzeba, ale jeśli chcemy zrobić z tego pełny posiłek to proponuję podać ją z warzywami lub kaszą. Mi wystarczy w zupełności taka wersja, która na drugi dzień była idealna do położenia na kanapce. Polecam!



Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo mi miło że tutaj zajrzałeś, a będzie mi jeszcze milej jeśli w komentarzu napiszesz cokolwiek;) Możesz również zaobserwować blog, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam!