Dzisiaj proponuję Wam przepis na świąteczny drób ;) Kaczka idealnie nadaje się na zwykły obiad, ten uroczysty w niedzielę ale najbardziej chyba na taki rodzinny, świąteczny.
Pieczona na złoty kolor pierś kaczki z pomarańczową skórką podana z żurawiną i brokułami.
Potrzebujemy:
- 2 piersi kaczki
- oliwa do smażenia
- 1 pomarańcza
- brokuł
- borówki np. Rolnik
- woda
- sól
- pieprz
- opcjonalnie kasza lub ryż
Przygotowanie:
Piersi kaczki czyścimy, nacinamy skórkę w kratkę, przyprawiamy i odkładamy na bok. Wstawiamy garnek z wodą na brokuły. Wstawiamy patelnię z oliwą, gdy się rozgrzeje układamy piersi i smażymy na złoty kolor. Do wrzącej wody wkładamy różyczki brokuła, wlewamy łyżkę oliwy i dodajemy szczyptę soli. Gotujemy al dente. Szorujemy pomarańczę szczotką, osuszamy, tarkujemy z niej skórkę i kładziemy ją na kaczej piersi pod koniec pieczenia. Całość podajemy z dobrej jakości borówkami do mięs. Pasuje tutaj również żurawina. Ja stawiam na te marki Rolnik.
Opcjonalnie możemy danie poda z kaszą lub ryżem. Smacznego!
Pieczona kaczka to idealna potrawa na świąteczny stół czy rodzinny niedzielny obiad. Polecam!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo mi miło że tutaj zajrzałeś, a będzie mi jeszcze milej jeśli w komentarzu napiszesz cokolwiek;) Możesz również zaobserwować blog, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam!