23.11.2015

Pieczona pierś kaczki z pomarańczą i borówką


Dzisiaj proponuję Wam przepis na świąteczny drób ;) Kaczka idealnie nadaje się na zwykły obiad, ten uroczysty w niedzielę ale najbardziej chyba na taki rodzinny, świąteczny. 


Pieczona na złoty kolor pierś kaczki z pomarańczową skórką podana z żurawiną i brokułami.

Potrzebujemy:

  • 2 piersi kaczki
  • oliwa do smażenia
  • 1 pomarańcza
  • brokuł
  • borówki np. Rolnik
  • woda
  • sól 
  • pieprz
  • opcjonalnie kasza lub ryż


Przygotowanie:

Piersi kaczki czyścimy, nacinamy skórkę w kratkę, przyprawiamy i odkładamy na bok. Wstawiamy garnek z wodą na brokuły. Wstawiamy patelnię z oliwą, gdy się rozgrzeje układamy piersi i smażymy na złoty kolor. Do wrzącej wody wkładamy różyczki brokuła, wlewamy łyżkę oliwy i dodajemy szczyptę soli. Gotujemy al dente.  Szorujemy pomarańczę szczotką, osuszamy, tarkujemy z niej skórkę i kładziemy ją na kaczej piersi pod koniec pieczenia. Całość podajemy z dobrej jakości borówkami do mięs. Pasuje tutaj również żurawina. Ja stawiam na te marki Rolnik.
Opcjonalnie możemy danie poda z kaszą lub ryżem. Smacznego!

Pieczona kaczka to idealna potrawa na świąteczny stół czy rodzinny niedzielny obiad. Polecam!








Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo mi miło że tutaj zajrzałeś, a będzie mi jeszcze milej jeśli w komentarzu napiszesz cokolwiek;) Możesz również zaobserwować blog, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam!