30.06.2015

Likier truskawkowy (nalewka truskawkowa)


Nalewki owocowe, mocno słodkie, o intensywnej barwie, smaku i zapachu to coś co lubią głownie kobiety, wśród nich ja, i odrobinka mężczyzn. Choć ja równie mocno cieszę się z ich znakowania jak i z samej produkcji.

Dziś właśnie kilka słów i domowej produkcji nalewki, która świetnie przypomni nam słoneczne lato gdy będziemy siedzieć pod kocem w długie zimowe wieczory. Więc skoro mamy lato, to mamy i truskawki, a skoro truskawki to nalewka ;)
Zapraszam po przepis.


Potrzebujemy:


  • 1 kilogram mocno czerwonych truskawek
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 l wódki
  • 0,25 l spirytusu



Wykonanie:

Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, osuszamy. Wkładamy je do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Stawiamy w ciepłe miejsce i pozwalamy aby puścimy sok. Tak trzymamy je 3-4 dni, mieszając słoikiem dwa razy dziennie. Po tym czasie zalewamy całość alkoholem i odstawiamy na 3-4 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie nalewka jest gotowa. Przefiltrowujemy ją do butelek, zakręcamy i chowamy do piwniczki albo degustujemy od razu, jak kto woli ;)
A truskawki z produkcji nalewki wykorzystujemy do ciasta, bo koloru to one nie mają już prawie wcale ale za to są napuchnięte od alkoholu :)
A, zapomniałam dodać że wychodzi tak gęsta i słodka że spokojnie może być nazywana likierem a nie nalewką ;) Ale myślę że nazwa to drugorzędna sprawa ;)
Poniżej kawałek butelki z nalewką, taki piękny truskawkowy kolor ma że nawet przyjemnie się na nią patrzy ;)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo mi miło że tutaj zajrzałeś, a będzie mi jeszcze milej jeśli w komentarzu napiszesz cokolwiek;) Możesz również zaobserwować blog, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam!