Jakiś czas temu robiłam cukier różany... Wyszedł super, ale bardzo szybko się skończył, więc teraz gdy jest sezon na płatki różane czas zrobić go znów ;) Zapraszam!
Cukier różany idealny do gorącej herbaty, do ciast i deserów. Aromatyczny, pachnący i po prostu piękny! :) TUTAJ możecie zobaczyć moje pierwsze podejście do tego tematu ;)
Potrzebujemy:
- kilka dużych garści czystych płatków różanych
- tyle szklanek białego cukru ile garści płatków
Uwaga: polecam użyć grubych, mięsistych płatków różanych w intensywnych kolorach.
Sposób przygotowania:
1. Zbieramy na ogrodzie, z dala od samochodów i spalin, kilka garści płatków różanych.
2. Płatki oczyszczamy z pyłków, listków i innych niepotrzebnych rzeczy. Z każdego płatka odrywamy białą, nieco twardą końcówkę, którą wyrzucamy.
3. Powinno to wyglądać mniej więcej tak: potrzebne nam płatki i oderwane białe końcówki.
4. Wkładamy płatki do pojemnika od blendera i siekamy na małe kawałeczki.
5. Zmiksowane płatki nabiorą intensywnego koloru i puszczą nieco soku.
6. Do płatków stopniowo dosypujemy cukier, miksując po chwili każdą dodaną porcję.
7. Tak to powinno wyglądać, cukier wymieszał się z płatkami, nabrał koloru.
Gdzieniegdzie widać większe kawałeczki płatków. Tak ma być ;)
8. Tak przygotowany cukier wysypujemy na tacę, przekładamy ściereczką lub papierem śniadaniowym i suszymy na słoneczku nawet dwa dni, co jakiś czas mieszając go i przesypując. Suchy cukier nieco zjaśnieje, ale wróci mu sypkość i lekkość. Znów będzie suchy. Powinien wyglądać mniej więcej tak:
9. Suchy cukier przesypujemy do słoja i cieszymy się herbatą z cukrem różanym, w której wirują maleńkie różane płateczki, a zapach herbaty unosi się po całym domu... Najlepiej w długie zimne wieczory... Smacznego!
Lubię zapach naturalnych róży... Przeszkadza mi tylko aromat różany w kosmetykach. Takiego cukru bym spróbowała!
OdpowiedzUsuń