30.06.2015

Młoda marchewka z groszkiem na gęsto




Co dziś dla Was przygotowałam? 

Młode warzywka w wersji na gęsto i na gorąco!
W rolach głównych marchewka i groszek!



Składniki:

  • cztery młode marchewki 
  • dwie garście groszku (strączków)
  • dwie łyżki masła
  • dwie łyżki cukru
  • odrobina soli do smaku
  • dwie łyżki mąki
  • woda



Wykonanie:

Marchewkę szorujemy, jeśli mamy własną, nie pryskaną to kroimy od razu, natomiast jeśli marchew kupna, niewiadomego pochodzenia to obieramy ją przed krojeniem. Kroimy na małą kosteczkę. Groszek wyjmujemy ze strączków i razem z marchewką wrzucamy do wody i gotujemy chwilę. Wody w garnku powinno być ledwo ponad warzywka. W szklance mieszamy kilka łyżek wody z mąką. Gdy marchewka będzie już al'dente dodajemy do niej masło, i po chwili dokładamy rozmieszaną mąkę, cukier i sól, energicznie mieszamy aby z maki powstał sosik. Trzymamy na ogniu do zagotowania i gotowe!
Marchewka z groszkiem na gęsto jest najlepsza na gorąco do obiadu, albo jako samodzielna przystawka. Jest też bardzo fajnym słodkim daniem dla najmniejszych dzieci.


Marchewka i groszek w wodzie


Marchewka i groszek w pysznym maślanym sosiku

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo mi miło że tutaj zajrzałeś, a będzie mi jeszcze milej jeśli w komentarzu napiszesz cokolwiek;) Możesz również zaobserwować blog, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam!