Co dziś dla Was przygotowałam?
Młode warzywka w wersji na gęsto i na gorąco!
W rolach głównych marchewka i groszek!
Składniki:
- cztery młode marchewki
- dwie garście groszku (strączków)
- dwie łyżki masła
- dwie łyżki cukru
- odrobina soli do smaku
- dwie łyżki mąki
- woda
Wykonanie:
Marchewkę szorujemy, jeśli mamy własną, nie pryskaną to kroimy od razu, natomiast jeśli marchew kupna, niewiadomego pochodzenia to obieramy ją przed krojeniem. Kroimy na małą kosteczkę. Groszek wyjmujemy ze strączków i razem z marchewką wrzucamy do wody i gotujemy chwilę. Wody w garnku powinno być ledwo ponad warzywka. W szklance mieszamy kilka łyżek wody z mąką. Gdy marchewka będzie już al'dente dodajemy do niej masło, i po chwili dokładamy rozmieszaną mąkę, cukier i sól, energicznie mieszamy aby z maki powstał sosik. Trzymamy na ogniu do zagotowania i gotowe!
Marchewka z groszkiem na gęsto jest najlepsza na gorąco do obiadu, albo jako samodzielna przystawka. Jest też bardzo fajnym słodkim daniem dla najmniejszych dzieci.
![]() |
Marchewka i groszek w wodzie |
![]() |
Marchewka i groszek w pysznym maślanym sosiku |
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo mi miło że tutaj zajrzałeś, a będzie mi jeszcze milej jeśli w komentarzu napiszesz cokolwiek;) Możesz również zaobserwować blog, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam!