5.02.2015

Zupa śmieciowa czyli najlepsza zupa na świecie!




Książkowa Pani Domu zawsze podaje obiad z dwóch dań i ponad wszystko ceni sobie dobrodziejstwo zup... Ale co robić gdy pomysły się kończą a pomidorowej, ogórkowej i kapuśniaku mamy już dość? Rosół na niedzielę, szczawiówka i zupa z dyni czy szparagów sezonowo. Jeszcze kilka pomysłów się znajdzie, grochowa, fasolowa, krupnik, kalafiorowa i tyle. A co gdy nie mamy fasoli albo ogórków kiszonych, a co gdy rosołu już nam się nie chce?


ZUPA ŚMIECIOWA


SKŁADNIKI:
składnikami może być wszystko co aktualnie mamy w domu albo na co mamy ochotę,u mnie są to:

- pół kalafiora
- dwie marchewki
- pół korzenia pietruszki
- pół małego pora
- dwa ziemniaki
- mały kawałeczek selera
- jeden buraczek
- natka koperku
- natka pietruszki
- sól pieprz do smaku
-przyprawy według uznania: liść laurowy, ziele angielskie czy inne zioła do smaku.

Zupa bogata w składniki, może ich być mniej lub więcej, tak czy inaczej zawsze będzie pyszna.

Moja zupa jest na kostce rosołowej, ale jeśli wolicie bulion to również będzie smaczna.


WYKONANIE
Uwaga! Wykonanie zupy jest niezwykle proste ;)
Garnek z wodą nastawiamy na kuchence. Wrzucamy kostkę rosołową, chyba że robimy na mięsie lub kościach to wcześniej je zagotowujemy. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy. Wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą pieprzem i ulubionymi przyprawami.
Można podać z łyżką gęstej śmietany, ale to jak kto lubi ;)
Zjadamy swoją porcję i prosimy o dokładkę ;)

Smacznego!



Zupa niezwykle prosta w wykonaniu, szybka i smaczna. A do tego pięknie kolorowa, więc oprócz tego że smakuje i pachnie to jeszcze cudnie wygląda ;) Idealna dla dzieci i dorosłych.









Lubicie zupy? Ja bardzo!


1 komentarz:

  1. też mam u siebie zupę z resztek, którą kiedyś ugotowałam i jest to jedna z moich ulubionych :) śmieciowe dobre są!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło że tutaj zajrzałeś, a będzie mi jeszcze milej jeśli w komentarzu napiszesz cokolwiek;) Możesz również zaobserwować blog, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam!