Czosnek, bogactwo smaku, witamin, działający antybakteryjnie. Mówi się że to naturalny antybiotyk. Pewnym jest że trzeba go jeść, ale co zrobić gdy na surowo nam nie wchodzi? Zapach czosnku jest mocny i nie każdy musi go lubić, podobnie jak bardzo mocny smak... Ja mam taki problem, i choć cenię jego dobroczynne właściwości nie przełknę go samego. Dlatego jestem miłośniczką sosu czosnkowego. Prostego i pysznego sosu, w którym czosnek łagodnieje i jest pyszny! Zapraszam po przepis!
SOS CZOSNKOWY
Potrzebujemy:
- 3 ząbki czosnku (lub płaską łyżeczkę koncentratu czosnkowego*)
- 1 łyżkę majonezu
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
- pół łyżeczki oregano
- sól i pieprz
- opcjonalnie inne zioła do smaku: koperek, pietruszkę, bazylię, paprykę słodką itp.

Wykonanie:
Czosnek obieramy, siekamy lub blendujemy. Jeśli mamy koncentrat czosnkowy polecam jego użycie, jest szybciej a równie smacznie. Dodajemy resztę składników, mieszamy o gotowe! Sos czosnkowy na bazie jogurtu jest gotowy! Jogurt zapewnia nisko-kaloryczność więc dla tych którzy dbają o linię jest to sos idealny.
Ja podaję go do sałatek, zapiekanek, frytek, mięs czy warzyw gotowanych na parze. Całą rodziną lubimy ten sos i jemy ze smakiem, a ja cieszę się że mam sprytny sposób na przemycenie najbliższym dobroczynnego czosnku w codziennych posiłkach.
Polecam!
Kocham sos czosnkowy!
OdpowiedzUsuń;)
Usuń