01.02.2015

Pyszny sos czosnkowy do wszystkiego.





Czosnek, bogactwo smaku, witamin, działający antybakteryjnie. Mówi się że to naturalny antybiotyk.  Pewnym jest że trzeba go jeść, ale co zrobić gdy na surowo nam nie wchodzi? Zapach czosnku jest mocny i nie każdy musi go lubić, podobnie jak bardzo mocny smak... Ja mam taki problem, i choć cenię jego dobroczynne właściwości nie przełknę go samego. Dlatego jestem miłośniczką sosu czosnkowego. Prostego i pysznego sosu, w którym czosnek łagodnieje i jest pyszny! Zapraszam po przepis!


SOS CZOSNKOWY

Potrzebujemy:

- 3 ząbki czosnku (lub płaską łyżeczkę koncentratu czosnkowego*)
- 1 łyżkę majonezu
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
- pół łyżeczki oregano
- sól i pieprz

- opcjonalnie inne zioła do smaku: koperek, pietruszkę, bazylię, paprykę słodką itp.


* Koncentrat czosnkowy to małe (80g) słoiczki dobrego smaku, marki Proeco. Niezastąpione w kuchni, do sosów, zup czy marynowania mięsa. Ja je uwielbiam! Można je kupić m.in w markecie Piotr i Paweł. Od kiedy wpadły w moje ręce jestem w nich zakochana. Są naturalne, same dobre składniki. Proeco ma w ofercie trzy smaki: czosnek, chili i carry, ja uwielbiam wszystkie! Są pyszne!




Wykonanie:

Czosnek obieramy, siekamy lub blendujemy. Jeśli mamy koncentrat czosnkowy polecam jego użycie, jest szybciej a równie smacznie. Dodajemy resztę składników, mieszamy o gotowe! Sos czosnkowy na bazie jogurtu jest gotowy! Jogurt zapewnia nisko-kaloryczność więc dla tych którzy dbają o linię jest to sos idealny.

Ja podaję go do sałatek, zapiekanek, frytek,  mięs czy warzyw gotowanych na parze. Całą rodziną lubimy ten sos i jemy ze smakiem, a ja cieszę się że mam sprytny sposób na przemycenie najbliższym dobroczynnego czosnku w codziennych posiłkach. 

Polecam!





2 komentarze:

Bardzo mi miło że tutaj zajrzałeś, a będzie mi jeszcze milej jeśli w komentarzu napiszesz cokolwiek;) Możesz również zaobserwować blog, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam!