Co dziś dla Was przygotowałam?
A coś banalnego ale niesamowicie zdrowego, smacznego i pięknego za razem. Bo przecież rewelacyjnych właściwości awokado chyba nikomu nie muszę prezentować. Zdrowie to słowo które świetnie oddaje wszelkie jego dobroczynne właściwości. Idealne dla dorosłych i dla dzieci, idealne jako zamiennik masła, no więc czas na przepis:
MASEŁKO Z AWOKADO
Potrzebujemy:
- nożyk
- deskę do krojenia
- miseczkę
- blender
Składniki:
- 1 owoc avocado
Wykonanie:
Awokado myjemy, cienko obieramy ze skórki. Obkrajamy "miąższ" dookoła pestki, wkładamy go do miseczki i blendujemy na gładką masę. I gotowe! Mamy piękne, zielone masełko do smarowania wszelakiego pieczywa, przystawek czy tak po prostu do zajadania łyżeczką. Wspaniałe zdrowe siadanie, czy inny posiłek. Świetne d dekoracji, albo jeśli chcemy zachęcić niejadka do zjedzenia posiłku. Jeśli lubimy bardziej wytrawne smaki takie masełko można doprawić solą i pieprzem, będzie równie pyszne!
Takie masło kilka dni można przechowywać w lodówce, ale po co? Jest przecież taaakie pyszne!
A! I zostaje nam potem fajna pestka ;) Może do ogródka? ;)
Smacznego!
Wygląda ślicznie i kremowo, jest idealnie zielone :) Ja najczęściej używam awokado prosto ze skórki, rzadko kiedy go blenduję (chyba, że z bananem), a jako zamiennik masła rozsmarowuję bezpośrednio na chlebie ;)
OdpowiedzUsuńJeśli jest mocno dojrzałe to owszem, ale gdy jest jeszcze twarde to blender się przyda ;) A wersji z bananem muszę spróbować! :)
UsuńMuszę spróbować. Prezentuje się ciekawie :)
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
UsuńCo jak co, ale takiego masełka to jeszcze w życiu nie jadłam! :)
OdpowiedzUsuńZawsze musi być ten pierwszy raz Panno Mysiu ;)
Usuń