
Co dziś dla Was przygotowałam?
Gofry! Takie gofry które zawsze wychodzą jak trzeba, nie są ani zbyt miękkie i kluchowate ani zbyt suche i twarde. Gofry idealne. Z podanego przepisu wyjdzie nam 12-15 gofrów. Zapraszam.
GOFRY

Potrzebujemy:
- -gofrownica
- -miska
- - mikser lub trzepaczka
- - chochelka
Składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki tłuszczu (oleju, rozpuszczonej margaryny lub masła)
- 1 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczka soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być konsystencji śmietany. Nie za sztywne i niezbyt wodniste. Rozgrzewamy gofrownicę i gdy będzie gotowa do pracy wlewamy jedną porcję ciasta. Zamykamy pokrywę i pieczemy od 5 do 7 minut. Sekretem idealnych gofrów jest otwarcie na chwileczkę, w połowie pieczenia, dosłownie na 3 sekundy pokrywy gofrownicy tak aby woda odparowała. Dzięki temu goferki będą idealnie chrupiące na wierzchu i miękkie w środku ;)
Podawać można według uznania, suche, z cukrem pudrem, z dżemem, nutellą, syropem klonowym, owocami albo z bitą śmietaną i posypką czy ulubionymi bakaliami. Wszystko zależy od waszej wyobraźni ;)
Podawać można według uznania, suche, z cukrem pudrem, z dżemem, nutellą, syropem klonowym, owocami albo z bitą śmietaną i posypką czy ulubionymi bakaliami. Wszystko zależy od waszej wyobraźni ;)
Smacznego!
P.S. Ten przepis powstał przy pomocy pewnej cudownej osóbki, która niebawem stanie się współautorką tego bloga <3
Kocham gofry! Na słodko, na słono - obojętnie! Muszę koniecznie kupić gofrownicę, ale jeszcze nie znalazłam swojej idealnej...
OdpowiedzUsuńNajprościej jest zażyczyć sobie ją w prezencie ;) Ja tak zrobiłam i ominęły mnie wszelkie zakupowe dylematy ;) teraz mam taką jaką dostałam i koniec ;)
Usuń