06.01.2015

Gofry, które zawsze się udają. Pyszne i szybkie.





Co dziś dla Was przygotowałam?

Gofry! Takie gofry które zawsze wychodzą jak trzeba, nie są ani zbyt miękkie i kluchowate ani zbyt suche i twarde. Gofry idealne. Z podanego przepisu wyjdzie nam 12-15 gofrów. Zapraszam.

GOFRY

Potrzebujemy:
  • -gofrownica
  • -miska
  • - mikser lub trzepaczka
  • - chochelka

Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki tłuszczu (oleju, rozpuszczonej margaryny lub masła)
  • 1 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka soli


Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być konsystencji śmietany. Nie za sztywne i niezbyt wodniste. Rozgrzewamy gofrownicę i gdy będzie gotowa do pracy wlewamy jedną porcję ciasta. Zamykamy pokrywę i pieczemy od 5 do 7 minut. Sekretem idealnych gofrów jest otwarcie na chwileczkę, w połowie pieczenia, dosłownie na 3 sekundy pokrywy gofrownicy tak aby woda odparowała. Dzięki temu goferki będą idealnie chrupiące na wierzchu i miękkie w środku ;)

Podawać można według uznania, suche, z cukrem pudrem, z dżemem, nutellą, syropem klonowym, owocami albo z bitą śmietaną i posypką czy ulubionymi bakaliami. Wszystko zależy od waszej wyobraźni ;)

Smacznego!







P.S. Ten przepis powstał przy pomocy pewnej cudownej osóbki, która niebawem stanie się współautorką tego bloga <3


2 komentarze:

  1. Kocham gofry! Na słodko, na słono - obojętnie! Muszę koniecznie kupić gofrownicę, ale jeszcze nie znalazłam swojej idealnej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najprościej jest zażyczyć sobie ją w prezencie ;) Ja tak zrobiłam i ominęły mnie wszelkie zakupowe dylematy ;) teraz mam taką jaką dostałam i koniec ;)

      Usuń

Bardzo mi miło że tutaj zajrzałeś, a będzie mi jeszcze milej jeśli w komentarzu napiszesz cokolwiek;) Możesz również zaobserwować blog, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam!