18.01.2015

Rogaliki z dżemem z przepisu mojej mamy




Co dziś dla Was przygotowałam? Pyszne i pachnące, okropnie słodkie rogaliki. Takie jak w moim rodzinnym domu robi moja mama. Szybkie, uwielbiane przez wszystkich ciastka. Idealne o każdej porze roku, a zimą po prostu idealne bo można w nich przemycić trochę lata, truskawek, porzeczek czy innych pachnących słońcem owoców.

ROGALIKI Z DŻEMEM

Potrzebujemy:
(przepis na około 100 sztuk rogalików)

  • 1 kg mąki
  • 1 kostki drożdży*
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • 2 kostka margaryny
  • 3 jajka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki cukru

do tego:
2-3 spore słoiczki dżemu lub 3-4 malutkie
(na 100 rogalików potrzeba nam 100 małych łyżeczek dżemu)

opcjonalnie do polania po wierzchu: białko jaja i cukier lub cukier puder lub lukier.

*jeśli nie mamy świeżych drożdży możemy dodać paczuszkę drożdży suchych, tzw instant.


Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w mleku. Śmietanę, cukier, jajka, margarynę i tak przygotowane drożdże mieszamy mikserem na gładką masę. Dodajemy mąkę i wyrabiamy na gładkie i miękkie ciasto. Dzielimy je na mniejsze kule, coś jak małe pączki i każdą osobno wałkujemy na stolnicy do kształtu koła, nacinamy nożem nasz placek jak pizze na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę dżemu i ciasno zawijamy. Jeśli chcemy posmarować je białkiem i posypać cukrem to własnie jest na to pora. Pieczemy każdą partię 10-15 minut w 200 stopniach. Widać kiedy rogaliki są gotowe, bo ładnie się rumienią ;) Jemy jeszcze ciepłe, lub jak mamy tyle silnej woli to czekamy aż wystygną i polewamy lukrem ;)

Poniżej zdjęcia w trakcie produkcji i już gotowych rogalików ;) Wielkość jaka wyjdzie taka będzie, ja mam mniejsze i większe, to samo z dżemem, jaki damy taki będzie, ja miałam w lodówce cztery napoczęte słoiki więc je zużyłam tutaj i mam festiwal smaków!



Jeśli dżem będzie zbyt rzadki albo to efekt będzie taki jak z moim porzeczkowym ;) Ale zapewniam że mimo wylanego dżemu również są przepyszne!

Pierwsze rogaliki są jeszcze bez lukru, a drugie przez pieczeniem posmarowałam białkiem i obsypałam grubym cukrem.



Lubicie rogaliki? Ja uwielbiam! Smacznego!



4 komentarze:

  1. Wyglądają cudownie :) Raz w życiu robiłam rogaliki, z bardzo podobnego przepisu (tylko zamiast margaryny użyłam masło) i wyszły przepyszne, ale trochę więcej zawartości z nich powyciekało :P A rogaliki uwielbiam i patrząc na Twoje zdjęcia z pewnością były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to do dzieła! Składniki na pewno masz w swojej kuchni, a dżem jak ucieknie to co? Nic! ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam rogaliki i bułeczki drożdżowe. To niwersalne pychotki, które smakują niemal wszystkim. Można je nadziać wedle własnych upodobań praktycznie każdym dodatkiem i zawsze się udają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak! Ja planuję nadziać kolejne mrożonymi malinami ;) I zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

      Usuń

Bardzo mi miło że tutaj zajrzałeś, a będzie mi jeszcze milej jeśli w komentarzu napiszesz cokolwiek;) Możesz również zaobserwować blog, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam!