Co dziś dla Was przygotowałam? Pyszne i pachnące, okropnie słodkie rogaliki. Takie jak w moim rodzinnym domu robi moja mama. Szybkie, uwielbiane przez wszystkich ciastka. Idealne o każdej porze roku, a zimą po prostu idealne bo można w nich przemycić trochę lata, truskawek, porzeczek czy innych pachnących słońcem owoców.
ROGALIKI Z DŻEMEM
Potrzebujemy:
(przepis na około 100 sztuk rogalików)
- 1 kg mąki
- 1 kostki drożdży*
- 3 łyżki ciepłego mleka
- 2 kostka margaryny
- 3 jajka
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 łyżki cukru
do tego:
2-3 spore słoiczki dżemu lub 3-4 malutkie
(na 100 rogalików potrzeba nam 100 małych łyżeczek dżemu)
opcjonalnie do polania po wierzchu: białko jaja i cukier lub cukier puder lub lukier.
*jeśli nie mamy świeżych drożdży możemy dodać paczuszkę drożdży suchych, tzw instant.
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w mleku. Śmietanę, cukier, jajka, margarynę i tak przygotowane drożdże mieszamy mikserem na gładką masę. Dodajemy mąkę i wyrabiamy na gładkie i miękkie ciasto. Dzielimy je na mniejsze kule, coś jak małe pączki i każdą osobno wałkujemy na stolnicy do kształtu koła, nacinamy nożem nasz placek jak pizze na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę dżemu i ciasno zawijamy. Jeśli chcemy posmarować je białkiem i posypać cukrem to własnie jest na to pora. Pieczemy każdą partię 10-15 minut w 200 stopniach. Widać kiedy rogaliki są gotowe, bo ładnie się rumienią ;) Jemy jeszcze ciepłe, lub jak mamy tyle silnej woli to czekamy aż wystygną i polewamy lukrem ;)
Poniżej zdjęcia w trakcie produkcji i już gotowych rogalików ;) Wielkość jaka wyjdzie taka będzie, ja mam mniejsze i większe, to samo z dżemem, jaki damy taki będzie, ja miałam w lodówce cztery napoczęte słoiki więc je zużyłam tutaj i mam festiwal smaków!
Jeśli dżem będzie zbyt rzadki albo to efekt będzie taki jak z moim porzeczkowym ;) Ale zapewniam że mimo wylanego dżemu również są przepyszne! |
Pierwsze rogaliki są jeszcze bez lukru, a drugie przez pieczeniem posmarowałam białkiem i obsypałam grubym cukrem. |
Lubicie rogaliki? Ja uwielbiam! Smacznego!
Wyglądają cudownie :) Raz w życiu robiłam rogaliki, z bardzo podobnego przepisu (tylko zamiast margaryny użyłam masło) i wyszły przepyszne, ale trochę więcej zawartości z nich powyciekało :P A rogaliki uwielbiam i patrząc na Twoje zdjęcia z pewnością były pyszne :)
OdpowiedzUsuńNo to do dzieła! Składniki na pewno masz w swojej kuchni, a dżem jak ucieknie to co? Nic! ;)
UsuńUwielbiam rogaliki i bułeczki drożdżowe. To niwersalne pychotki, które smakują niemal wszystkim. Można je nadziać wedle własnych upodobań praktycznie każdym dodatkiem i zawsze się udają!
OdpowiedzUsuńTak! Ja planuję nadziać kolejne mrożonymi malinami ;) I zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
Usuń