30.10.2014

Szybki deser. Sernik z galaretką podany w szklance



Sposób na szybki i ładnie podany deser dla nawet 8 gości. Niezwykle łatwy w wykonaniu i oryginalny bo podany oryginalnie, inaczej niż tradycyjny sernik. Mowa oczywiście o serniku na zimno z galaretką. Niby nic oryginalnego a jednak. Sernik z galaretką zrobiony w szklankach. Gotowe porcje dla naszych gości. Słodkie i smaczne. Idealnie również dla najmłodszych.




Potrzebujemy:

  • 1 opakowanie sernika za zimno 
  • dwa serki homogenizowane
  • dwie paczki galaretki w dwóch różnych smakach i kolorach
  • mleko
  • *opcjonalnie rodzynki i herbatniki czy biszkopty
  • *można dodać owoce, z wyjątkiem kiwi i pomarańczy bo kwas roztopi nam galaretkę

  • Do tego:

  • czajnik z wrzątkiem
  • dwa głębokie talerza do galaretki
  • mikser
  • łyżkę
  • miskę
  • 8 szklanek 


Wykonanie:

Galaretki wsypujemy do talerzy, zalewamy wrzątkiem, mniejszą ilością niż podano na opakowaniu, np. gdy należy dać 500 ml my dajemy 400ml. Mieszamy aż żelatyna rozpuści się i zostawiamy do ostygnięcia, potem chowamy do lodówki do zastygnięcia. Gdy galaretka będzie już twarda możemy zacząć robić sernik. Zgodnie z przepisem na opakowaniu do mleka wsypujemy mieszankę sernikową i dodajemy serki homogenizowane. Mieszamy na najwyższych obrotach aż do uzyskania jednolitej masy. Galaretkę kroimy nożykiem lub rozwalamy na kawałki palcami. Jeśli mamy ciastka to kruszymy je a owoce kroimy na drobne cząstki.



Do czystych szklanek nakładamy kolejno warstwy. Według uznania. Można zacząć od ciastek, na to sernik, potem rodzinki, galaretka w jednym kolorze, znów sernik, druga galaretka i sernik na górę. Wszystko zależy jak wysokie mamy szklanki. Efekt warstw powinien być widoczny przez ścianki. I to cały sekret. Pyszny sernikowy krem, przeplatany różnokolorowymi galaretkami, ewentualne owocami, rodzynkami czy ciastkami. Ja zrobiłam wersję z sernikiem i galaretkami bo nic innego nie miałam w domu ;) Ale Wam polecam wersję wzbogaconą ;) I gotowe ;) Smacznego ;) 


*Dodam że nie jestem zwolenniczka ciast i kremów w proszku, ale jeśli zależy nam na czasie to czemu nie ;)



4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie i kolorowo, dzieciom się spodoba, choć nie jestem zwolenniczką podawaniu maluchom takich gotowych ciast. Dodałabym do tego owoce i biszkopty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez bym dodała, tylko że akurat nic nie miałam w domu.. ;)

      Usuń

Bardzo mi miło że tutaj zajrzałeś, a będzie mi jeszcze milej jeśli w komentarzu napiszesz cokolwiek;) Możesz również zaobserwować blog, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam!