06.09.2014

Domowy mus jabłkowy do ciast i deserów



Co dziś dla Was przygotowałam?

Domowy mus jabłkowy który pachnie latem, ma piękny złoty kolor i zimą smakuje najlepiej. Bo którz teraz je przetwory z jabłek kiedy mamy ich pod dostatekiem w surowej formie. Świeże jakbłka są najzdrowsze, no ale skoro świetnie się przechowują w słoikach to trzeba ten fakt wykorzystać :) Ja co roku tworzę taki własnie mus czy przecier z jabłek którym zimą zmaruje naleśniki, wykładam na tartę lub jem prosto ze słoika. To jest coś innego niż dżem, to jest magia jabłek zamknięta w słoku. Zapraszam po przepis ;)


Potrzebujemy:


  • Jabłka, dowolnego gatunku, dowolną ilość kilogramów (z kilograma jabłek wychodzi jeden słoik)
  • odrobina soku z cytryny lub kwasku cytrynowego
  • Cukier ( w zalezności od ich kwaśności, ale generalnie na każdy kilogram jabłek 2 łyżki cukru)


Do tego:

  • duży garnek
  • szklanka wody
  • drewniana łyżka
  • słoiki z nakrętkami
  • ściereczka
  • nożyk do jabłek
  • miska
  • dzbanuszek do nalwania musu w słoiki

*opcjonalnie: blender


Wykonanie:

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na cząstki. Skrapiamy je sokiem z cytryny żeby nie straciły jasnego koloru. Do dużego garnka wlewamy szklankę wody na dno i wrzucamy kawałki jabłek. Całość mieszamy aż do miękkości, gotujemy uważając żeby garnek się nie przypalił. Gdy owoce zmiękną i zaczną się rozpadać  dodajemy cukier i całość mieszamy aż do zagotowania.  Jesli mieliśmy jabłka bardzo twarde możemy pomóc im się rozpaść za pomocą blendera ;) Mus nie musi być gładki, z powodzeniem mogą w nim pozostać cząsteczki owoców. Gotowy gorący mus wlewamy do czystych i suchych słoików, zakręcamy przez ściereczkę i gotowe! Zostawiamy słoiki do wystygnięcia, sprawdzamy czy się przyjęły i wynosimy do piwnicy :) Ja zawsze cieszę się gdy choć jeden mi się nie przyjmie i od razu chowam go do lodówki do bieżącego spożycia ;) 





Polecam nalewanie do słoików 0,9 liu 1 litrowych. Wtedy jeden taki słoik idealnie wystarcza na tartę jabłkową, o której możecie poczytać tutaj: klik!

Pisałam już równiez o takim musie jak tutaj, z tym że robionym z papierówek. Różnicy w sumie nie ma. jesli jesteście ciekawi to zapraszam tutaj: klik!




I jeszcze jedno, jeśli tak jak ja, nie lubicie gdy coś w kuchni się marnuje, to z obierek które pozostały Wam z jabłek zróbcie (za pomocą sokowirówki) świeży sok! Ja tak robię i wtedy z kilku kilogramów jabłek do śmieci idzie dosłownie garść odpadów a ja mam mus w słoikach i dzbanuszek świeżego wysokobłonnikowego soku jabłkowego!




Smacznego! 

#jedzjabłka


3 komentarze:

  1. Uwielbiam w połączeniu z galaretką na biszkopt, mniam mniam ;)
    P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez uwielbiam! Szybko i pysznie! ;)

      Usuń
  2. Super wygląda! i pewnie tak samo smakuje, ja też robię musi dla moich córeczek, najzdrowsze są wtedy.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło że tutaj zajrzałeś, a będzie mi jeszcze milej jeśli w komentarzu napiszesz cokolwiek;) Możesz również zaobserwować blog, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam!