24.05.2020

Na odporność: cytryna, imbir i miód.



Co dziś dla Was przygotowałam?

Przepyszny syropek na wzmocnienie odporności z wykorzystaniem wszystkiego co do niego włożymy. Zerowaste.

Potrzebujemy:
słoika, nożyka i opcjonalnie tareczki.

Składniki:
3 cytryny
3 łychy miodu, opcjonalnie cukier.
imbir - kawałek ok 3 cm

Wykonanie:
Cytrynę sparzyć wrzątkiem, jedną obrać, wszystkie pokroić na kawałki.
Imbir umyć i zetrzeć na drobnych oczkach lub drobno posiekać.
układać w słoju warstwami: cytryny, imbir, łyżka miodu. Albo wszystko razem i wymieszać, też będzie dobrze. Opcjonalnie zamiast miodu można użyć cukru. Trochę ugnieść, żeby w cytryna puściła sok. Odstawić i od jutra syropek pić łyżkę rano a wieczorem dodawać dwie takie słodkie cytrynki do nie wrzącej herbaty.

Tydzień w lodówce spokojnie wytrzyma ;-)

Syropek jest idealnie pyszny, słodko kwaśny. Jeśli potrzebujemy wzmocnić jego walory prozdrowotne można do niego dodać kurkumy, cebuli, czosnku, chili czy co tam akurat maci pod ręką, tylko wtedy już raczej nie do herbaty a dla samego syropku.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo mi miło że tutaj zajrzałeś, a będzie mi jeszcze milej jeśli w komentarzu napiszesz cokolwiek;) Możesz również zaobserwować blog, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam!