Co dziś dla Was przygotowałam?
Domowy ketchup na bazie cukinii
Potrzebujemy:
Garnka, łyżki, blendera, obieraczki i nożyka oraz małych słoików z zakrętkami
Składniki:

- 2 kg obranych i wydrążonych cząstek cukinii*
- 0,5 kg cebuli
- sól
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 płaska łyżeczka papryki osrtej
- 2 koncentraty pomidorowe (u mnie sprawdzone Pudliszki)
- 1 szklanka octu octu 10%
* do swojego ketchupu dałam ok 1,5 kg cukinii i 0,5 kg patisona
Ja zrobiłam od razu hurtem - ten przepis pomnożyłam przez 3 i wyszło mi naprawdę duuuużo ketchupu ;)
Wykonanie:
Cukinie i cebule zasalamy garścią soli i zostawiamy na 4-6 godz.
Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy 20 min, mieszając od czasu do czasu.
Dodajemy słodką, ostrą paprykę, pieprz, koncentraty i ocet.
Całość gotujemy jeszcze ok 10 min, po tym czasie blendujemy na gładką jednolitą masę.
Gorący/wrzący ketchup nalewamy do czystych małych słoiczków, mocno zakręcamy i gotowe!
Nie trzeba ich pasteryzować. Słoiczki wystygną, wessą się wieczka i wtedy wynosimy do piwnicy/spiżarni i delektujemy się domowym ketchupem cały rok ;)
*Konsystencja domowego ketchupu minimalnie różni się od kupnego, ponieważ w naszym nie ma żadnych zagęszczaczy. Ale zapewniam, że nawet siedmioletni amator ketchupu się nie połapał, że to nie ten ketchup co zwykle ;)
Smacznego!
moja babcia taki robiła:)
OdpowiedzUsuń