4.05.2015

Sernik bez tłuszczu. Fit sernik.




Dzisiaj coś fit ;) Jeśli można powiedzieć że sernik jest fit ;) Ten jest, bo nie dodajemy do niego ani grama tłuszczu. Więc taki jakby dietetyczny jest.  Ciasto dla tych którzy są na diecie ;) A do tego jest bardzo szybki w wykonaniu i okrojony ze wszelkich zbędnych dodatków. Zapraszam po przepis ;)

Sernik beztłuszczowy

Składniki:
- 1 kg białego sera w wiaderku typu „naturalny”
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 1 cukier waniliowy

Opcjonalnie proszek do pieczenia. Ja dałam łyżeczkę.


Wykonanie:
Ustawiamy piekarnik na 180 ‘ i zostawiamy na chwilę do rozgrzania. Szykujemy średnią blaszkę na ciasto i wykładamy ją papierem do pieczenia.
Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i cukier waniliowy, ucieramy. Dodajemy ser, budyń i opcjonalnie proszek do pieczenia i mieszamy na gładką masę. Odstawiamy.  Ubijamy białka na pianę po czym powoli mieszając dodajemy ją do masy serowej. Wymieszane ciasto wlewamy do blaszki i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Po tym czasie sernik musi chwilę przestygnąć żeby stężał. I gotowe! ;)

Uwagi:

Skoro w serniku nie ma masła, margaryny ani innego tłuszczu, po to żeby sernik był bardziej fit, to ja również polecam pozbawić go wszelkich dodatków typu polewa czekoladowa, lukier, cukier puder czy biszkoptowy spód.  Taki „goły” sernik to opcja dla tych dbających o linię ale nie tylko ;) Polecam, jest pyszny!





Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Świetny! na pewno wypróbuję 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Coś dla mnie :D Lubię takie lekkie serniki bez polewy, czy też nawet cukru pudru. No i brak tłuszczu- duży plus. Niedawno skończyłam robić karpatkę- jej bez tłuszczu nie da rady zrobić, więc dobrze mieć alternatywę na sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie się upiekł, pachnie i wygląda pięknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy3/2/16

    Jaka blaszka?

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy3/2/16

    Jaka blaszka?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło że tutaj zajrzałeś, a będzie mi jeszcze milej jeśli w komentarzu napiszesz cokolwiek;) Możesz również zaobserwować blog, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam!