Pierniczki! Pyszne, miękkie pierniczki, które możemy upiec na kilka dni przed świętami i zamknąć w pojemniku żeby "doszły". Prosty przepis na świąteczny przysmak! Zapraszam!
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE
SKŁADNIKI:
1/2 kg mąki
płaska łyżeczka sody
1 jajko
20 dk miodu
12 dk margaryny
20 dk cukru
szczypta soli
1 przyprawa do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka kakao
1/2 szklanki kefiru
płaska łyżeczka sody
1 jajko
20 dk miodu
12 dk margaryny
20 dk cukru
szczypta soli
1 przyprawa do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka kakao
1/2 szklanki kefiru
PRZYGOTOWANIE:
Wszystko razem zagnieść do konsystencji przyjemnej w dotyku, podzielić na części, każdą rozwałkować z uczuciem, do grubości 0,5 cm. Wycinać kształty foremkami, skrawki ciasta ponownie zagniatać i powtarzać proces. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180'C przez 10 - 15 minut. Wystudzone dekorować w/g natchnienia lub weny ;)
Z w/w ilości składników wystarczy pierniczków na ok 80-100 pierniczków.
SMACZNEGO!
Wyglądają pysznie,ale ja nienawidzę cynamonu więc obawiam się,że raczej bym nie zjadła,już sam zapach pierników z cynamonem ,nie wiem czemu,wywołuje u mnie akcję zwrotną :(
OdpowiedzUsuńOooo, no to święta to dla Ciebie zmora... Wszędzie jest przecież cynamon :)
UsuńA pierniczki można upiec bez cynamonu, tylko gałka muszkatołowa, goździki i kakao i też będą pyszne :)
Cynamon można pominąć :)
UsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń