17.12.2014

CUKINIA #3 --> Zapiekana cukinia, kabaczek z mięsem mielonym




Zapraszam na obiad, a mianowicie na kolejną odsłonę cukinii czy kabaczka w wersji zapiekanej.
Zapiekana cukinia wygląda na trudną do zrobienia, jednak absolutnie tak nie jest. Cukinia to bardzo wdzięczy twór którego w zasadzie nie można zepsuć ;) Więc zaczynamy gotowanie!


CUKINIA ZAPIEKANA Z MIĘSEM

Do przygotowania cukini zapiekanej z mięsem potrzebujemy:

- jednej berdzo dużej lub dwóch średnich cukinii*
- gram mięso mielone ( 500-700 gram)
- 1 cebulę
- 3 ząbki czosnku
- jedno jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- majerank i inne przyprawy
- sól pieprz
- odrobina oliwy z oliwek lub zwykły olej

ponadto musimy przygotować
- nóż
- deskę do krojenia
- łyżka
- miskę
- blaszkę do ciasta lub dużą formę do zapiekania
- papier do pieczenia
- folia aluminiowa

*zawsze możemy zamienić cukinię na kabaczka i odwrotnie




I zaczynamy! Cukinię dokładnie myjemy pod bierzącą wodą i odkrawamy końcówkę z ogonkiem. Całą cukinię przekrawamy wzdłuż jej wysokości na dwie takie same połówki. Powstaną nam dwie łódeczki. Łyżką, (taką normalną łyżką od zupy) wyciągamy miękką część z nasionami pozostawiając jedynie skórę i warstwę grubego miąższu. Tak przygotowaną cukinie odkładmy.
Siekamy cebulę i czosnek. Nastawiamy piekarnik na 180 ' i pozostawiamy do nagrzania. Bierzemy mięso i szykujemy je jak na kotlety mielone, czyli wbijamy jajko, sól, pieprz, majeranek, przyprawy, bułka tarta, posiekana cebula i czosnek. Mięso mieszamy na jednolita masę. Cukiniowe łódki napełniamy farszem tyle ile nam się zmieści. Nakładamy "z górką" bo mięso w piekarniku raczej straci na objętości, więc nie musimy się martwić że urośnie i wykipi.
Na  blaszkę wykładamy papier do pieczenia i skrapiamy go odrobiną oliwy. Na tak przygotowany papier kłądziemy cukinie, całość lekko zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na niecałą godzinę (50-60minut*). Nie dociskamy szczelnie folii, bo chcemy aby cukinia upiekła się a nie ugotowała we własnych oparach. Jeśli chcemy uzyskać efekt przyrumienionego mięsa to na 10 minut przed wyjęciem usuwamy folię i pozwalamy mięsu zbrązowieć. I gotowe!






I uwaga uwaga! Nasze danie po wyjęciu z piekarnika wygląda obłędnie! A jak pachnie!





*czas pieczenia zależy od wielkości cukinii, jeśli mamy kilka mniejszych to pieczemy krócej, jeśli mamy te największe okazy to wtedy czas pieczenia nalezy wydłużyć.


Takie danie jest łatwie, i pyszne. Przy tym niesamowicie syte i zdrowe. Mamy warzywo i mięso, czyli w zasadzie do idealnego obiadu nie trzeba nic więcej! Idealny posiłek dla każdego, również dla dzieci. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Babcia Mysz uwielbia kabaczki i cukinie, robi je na milion sposobów. Najczęściej jednak faszeruje i zapieka albo robi z nich placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super ;) Bardzo fajnie mieć taką kreatywną Babcie Mysz ;)

      Usuń

Bardzo mi miło że tutaj zajrzałeś, a będzie mi jeszcze milej jeśli w komentarzu napiszesz cokolwiek;) Możesz również zaobserwować blog, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam!