11.12.2014

Własny, domowy, pachnący, zdrowy i łatwy CHLEB



Własny domowy chleb, w wersji która zawsze się udaje. Uda się nawet tym którzy boją się wchodzić do kuchni bo ma w sobie coś co gwarantuje sukces, a to coś to: suche drożdże! Tak! Szybki i zawsze udający się chleb na drożdżach! Tzw. drożdże instant. Zapraszam po przepis!

Potrzebujemy:

400 gram mąki razowej
1 kubek ciepłej przegotowanej wody
2 łyżeczki suchych drożdży (drożdże instant)
1 łyżeczkę soli
1 łyżkę miodu
1 łyżkę oleju
1 białko jajka
2 łyżki nasion (sezam, len lub słonecznik)


Do robienia naszego chleba wykorzystamy:
najzwyklejszy piekarnik, 
miskę, 
mikser, 
blaszkę keksówkę,
czystą ściereczkę
kratkę (wkład z piekarnika) do studzenia chleba


Wykonanie:
Chlebek robimy trzy-etapowo, pierwszy to przygotowanie ciasta, drugi to leżakowanie i trzeci etap to pieczenie.
1. Do miski wkładamy mąkę, miód, olej, sól, drożdże i podlewając wodą mieszamy ciasto. Można ugniatać je ręcznie ale można tez użyć miksera. Ja robię mikserem z mieszadłami do chleba i wychodzi pięknie! Gotowe ciasto będzie miało jednolitą konsystencję i będzie dość gęste. Zagniatamy długo i dokładnie.
2. Zagniecione ciasto przekładamy do nasmarowanej olejem blaszki keksówki. Ciasto powinno sięgać do mniej więcej połowy wysokości blaszki. Tak przygotowane ciasto chlebowe nakrywamy suchą ściereczką i odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce. Najlepiej przy piecu, przy gorącym grzejniku lub do przygotowanej cieplni w komorze zlewozmywaka z wrzątkiem. Niezależnie od tego jaką opcje wybierzemy to cisto powinno być ciepło żeby drożdże mogły zabrać się do pracy. Tak spoczywa sobie spokojnie przez godzinę.





3. Po tym czasie wyrośnięte już ciasto sprawnymi ale delikatnymi ruchami smarujemy białkiem jajka i posypujemy nasionami. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego na 200'C piekarnika, bez termoobiegu, na pieczenie góra-dół i za 45 minut wyciągamy rumiany, mocno pachnący gorący chleb.

Wyciągamy z blaszki na kratkę, a gdy wystygnie możemy go znowu do niej włożyć i przykryć ściereczką żeby nie wysechł. :) Taki chleb zachowuje świeżość do tygodnia, jest pyszny, zdrowy i łatwy! Smacznego!












3 komentarze:

Bardzo mi miło że tutaj zajrzałeś, a będzie mi jeszcze milej jeśli w komentarzu napiszesz cokolwiek;) Możesz również zaobserwować blog, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam!