30.07.2015

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę. Pycha!



Taką fasolkę dała mi kiedyś teściowa, okazała się rewelacyjna. Zimą wyciągam słoik i mam fasolkę szparagową do obiadu. Można ją ugotować i podać z bułką tartą albo wykorzystać do sałatek. Polecam!


Składniki:



  • 1 kg fasolki szparagowej


Zalewa (na 1 litr wody):

  • 1 litr wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru 
  • odrobina kwasku cytrynowego 

*kwasku tyle ile zmieści się na końcu łyżeczki, lub zamiast kwasku można dodać 3 łyżki octu.



Sposób przygotowania:

1. Fasolkę myjemy i odcinamy końce. 
2. Gotujemy na półtwardo.
3. Gotujemy zalewę.
4. Fasolkę przekładamy do słoików, zalewamy zalewą i pasteryzujemy słoiki ok. 30 minut.
5. Gdy słoiki wystygną i "przyjmą się" wynosimy do piwnicy czy spiżarki. 

Fasolka ładnie się przechowuje. Łatwo, szybko i pysznie. 

Smacznego! ;)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo mi miło że tutaj zajrzałeś, a będzie mi jeszcze milej jeśli w komentarzu napiszesz cokolwiek;) Możesz również zaobserwować blog, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam!