Taką fasolkę dała mi kiedyś teściowa, okazała się rewelacyjna. Zimą wyciągam słoik i mam fasolkę szparagową do obiadu. Można ją ugotować i podać z bułką tartą albo wykorzystać do sałatek. Polecam!
Składniki:
Zalewa (na 1 litr wody):
- 1 litr wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- odrobina kwasku cytrynowego
*kwasku tyle ile zmieści się na końcu łyżeczki, lub zamiast kwasku można dodać 3 łyżki octu.
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę myjemy i odcinamy końce.
2. Gotujemy na półtwardo.
3. Gotujemy zalewę.
4. Fasolkę przekładamy do słoików, zalewamy zalewą i pasteryzujemy słoiki ok. 30 minut.
5. Gdy słoiki wystygną i "przyjmą się" wynosimy do piwnicy czy spiżarki.
Fasolka ładnie się przechowuje. Łatwo, szybko i pysznie.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo mi miło że tutaj zajrzałeś, a będzie mi jeszcze milej jeśli w komentarzu napiszesz cokolwiek;) Możesz również zaobserwować blog, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam!