3.07.2020

Syrop miętowy, sok miętowy na zimę.


Genialny sok z gałązek mięty który w środku zimy przypomni Wam smak lemoniady! 


Potrzebujemy:
40 gałązek mięty
1,5 l. wody
5 łyżeczek kwasku cytrynowego

Buteleczki do napełnienia.

Gałązki mięty przebieramy, myjemy, jeśli są duże to tniemy na takie żeby weszły nam do garnka. Zalewamy je wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykrywką. Gotujemy godzinkę żeby oddały swój smak. Potem studzimy, ja swój macerat zostawiam na noc. Kolejno odcedzamy gałązki na durszlaku, mocno wyciskamy dłońmi gałązki, do maceratu dodajmy kwasek i cukier. Zagotowujemy i wrzącym gęstym sokiem ostrożnie napełniamy buteleczki. W całej kuchni pachnie. Zakręcamy i gotowe! Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo mi miło że tutaj zajrzałeś, a będzie mi jeszcze milej jeśli w komentarzu napiszesz cokolwiek;) Możesz również zaobserwować blog, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam!