19.07.2020

ryż z jabłkami i cynamonem



Obłędnie pachnący ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i masełkiem. Mmmm, pycha!


Przepis na naczynie żaroodporne wielkości długiej keksówki. Ja zrobiłam małą/taką normalną keksówkę i dwie duże kokilki. Można zrobić połowę przepisu w zależności od tego jakie mamy naczynia do zapiekania.

- Dwie szklanki ryżu gotujemy w 4 szklankach wody z odrobinką soli.
- Ok 10 niedużych jabłek myjemy, obieramy, kroimy na drobno lub tarkujemy. 
- Cukier ok 1 szklanka
- Cynamon ok 4 łyżeczki 
- Pół kostki masła.

Tak przygotowane składniki układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami: ryż, jabłka, cukier, cynamon, masło, i ponownie. Niezależnie od tego ile warstw nam się zmieści to na samej górze musi być masło. Naczynie nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-180' na 30 minut. W tym czasie całość się ogrzeje, masełko przepłynie przez wszystkie warstwy, roztopi cukier, jabłka zmiękną i będzie pysznie 🤤 

Podajemy na ciepło,  jak ktoś lubi to ze śmietaną. Na zimno tez jest pyszny! Ja zawsze robię taką dużą porcję i jemy go dziś i jutro odgrzewamy resztę, bo jedna porcja to za mało 😉 Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo mi miło że tutaj zajrzałeś, a będzie mi jeszcze milej jeśli w komentarzu napiszesz cokolwiek;) Możesz również zaobserwować blog, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam!