30.06.2020

Sok truskawkowy i dżem za jednym zamachem.



Sezon truskawkowy w pełni. Zapraszam po przepis na sok i dżem z truskawek, tak żeby na maxa je wykorzystać 😉


Piękne i zdrowe truskawki myjemy, odszypółkowujemy, duże kroimy na cząstki i teraz: żeby uzyskać sok i dżem najpierw zasypujemy truskawki cukrem, np.na noc, wtedy zadzieje się magia i truskawki oddadzą nam nadmiar soku. Takie truskawki pływające w soku cyk na durszlak i sok zagotowujemy, ewentualnie jeszcze dosładzamy, gorący wlewamy do buteleczek, zakręcamy i gotowe! 

Pozostałe truskawki do garnka, smażymy dłuższą chwilę, ewentualnie dosładzamy i mogłyby iść już do słoika, chyba ze ktoś woli mieć "sztywny" dżem to na tym etapie dodaje paczuszkę żelfiksu, miesza, zagotowuje i w słoiki.

Przepis: 
Truskawki 4 kg
Kilogram cukru

*swoje jeszcze dosłodziłam przy gotowaniu po pół kg cukru do soku i do dżemu. 

Smacznego!
Zima będzie pachniała latem ❤


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo mi miło że tutaj zajrzałeś, a będzie mi jeszcze milej jeśli w komentarzu napiszesz cokolwiek;) Możesz również zaobserwować blog, żeby być na bieżąco z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam!