tag:blogger.com,1999:blog-937260665058573257.post1844982527086398667..comments2023-11-25T12:02:36.389+01:00Comments on słoik smaku: Staropolski Piernik Miesięczny czyli tradycyjny smak świątMagdahttp://www.blogger.com/profile/05703262134928773454noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-937260665058573257.post-3295597422961969132015-02-02T16:13:05.618+01:002015-02-02T16:13:05.618+01:00Panny Mysiu! Zapewniam że ten jest baaardzo mięciu...Panny Mysiu! Zapewniam że ten jest baaardzo mięciutki, a im dłużej leży tym jest jeszcze bardziej mięciutki i pachnący ;) To właśnie fenomen tego ciasta. Nie jest starym suchym piernikiem, jest pyszny i delikatny przez miesiąc albo i dłużej ;) Magdahttps://www.blogger.com/profile/05703262134928773454noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-937260665058573257.post-90814215884495874472015-02-01T20:26:13.124+01:002015-02-01T20:26:13.124+01:00Nie przepadam za takimi miesięcznymi pierniczkami....Nie przepadam za takimi miesięcznymi pierniczkami. Lubię takie miękkie i świeże, najlepiej jeszcze ciepłe :)Mysia Familiahttps://www.blogger.com/profile/04381025603725347404noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-937260665058573257.post-71817060753259091662014-11-26T16:44:15.906+01:002014-11-26T16:44:15.906+01:00Tak ;) Szczypta soli, czyli tyle ile zmieści się w...Tak ;) Szczypta soli, czyli tyle ile zmieści się w trzy palce ;)<br />A pieczemy w 160' tak długo aż ciasto będzie suche, czyli po ok 45 minutach sprawdzamy drewnianym patyczkiem (np. do szaszłyków) czy placek już jest suchy. Jeśli tak to wyciągamy ciasto, jeśli nie to zostawiamy je i sprawdzamy znów za 10 minut ;) i gotowe! ;)Magdahttps://www.blogger.com/profile/05703262134928773454noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-937260665058573257.post-20452297431569631522014-11-26T08:20:52.283+01:002014-11-26T08:20:52.283+01:00Recepturę wrzucę, jak będę swoje robić :) A ja dzi...Recepturę wrzucę, jak będę swoje robić :) A ja dzisiaj nastawiam, i proszę o uzupełnienie. Soli - szczypta? No i jak pieczemy? bo na ten temat nic nie ma :) Pewnie dla większości świata to logiczne, ale ja jestem słaba w pieczeniu :)Budująca Mamahttps://www.blogger.com/profile/06568513857697136267noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-937260665058573257.post-17610877657906816032014-11-24T21:21:06.818+01:002014-11-24T21:21:06.818+01:00No to w takim razie ja poproszę sprawdzoną receptu...No to w takim razie ja poproszę sprawdzoną recepturę na te pierniczki ;)<br />A standardowe blaszki mają ok 25/35 cm ;)Magdahttps://www.blogger.com/profile/05703262134928773454noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-937260665058573257.post-72982847698406351262014-11-24T18:27:24.161+01:002014-11-24T18:27:24.161+01:00Aha! Podaj wymiary "standardowej blaszki"...Aha! Podaj wymiary "standardowej blaszki" bo ja mam wszystkie niestandardowe :P Tzn piekarnikowe, albo "połówki"Budująca Mamahttps://www.blogger.com/profile/06568513857697136267noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-937260665058573257.post-17433602927835136342014-11-24T18:22:17.535+01:002014-11-24T18:22:17.535+01:00Co prawda czasu już mało, ale mam nadzieję, że zdą...Co prawda czasu już mało, ale mam nadzieję, że zdążę skompletować składniki i w ciągu 3-4 dni ciasto nastawić, bo lubię takie rzeczy :) (w naszej wsi nie ma już nawet spożywczaka, a soda pewnie mi wyszła :/) Sama około tydzień, dwa przed piekę takie wykrawane pierniczki ze starego przepisu, który zaczyna się od składników, a potem "gotujemy na nić" i to są najpyszniejsze :D Zawsze jako upominek od nas, zawinięte w kolorowy celofan :)Budująca Mamahttps://www.blogger.com/profile/06568513857697136267noreply@blogger.com